SZW inspectie legt zwaardere focus op handhaving en sanctiebeleid

szw-toolboxWie in de metaalsector werkt weet natuurlijk als geen ander hoe belangrijk veiligheid is in de dagelijkse gang van zaken. Daar ben je als werkgever verantwoordelijk voor, maar als werknemer net zo goed. Daarnaast neemt ook de overheid verschillende maatregelen als het op het gebied van veiligheid aankomt. Voor elk van de genoemde partijen veranderen er met enige regelmaat zaken, vandaar dat we ook daar aandacht aan besteden op deze website.

Overtredingen worden harder aangepakt

In de metaalsector zijn veilige werkomstandigheden van levensbelang, dus is het vanzelfsprekend dat er streng wordt toegezien op de naleving hiervan. Hiervoor is in 2013 dan ook de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving in het leven geroepen. Deze richt zich in het bijzonder op het opsporen en bestraffen van slechte werkomstandigheden, maar bijvoorbeeld ook van illegale arbeid.

Met de wet kunnen gemakkelijker misstanden worden bestreden zoals die zich eind 2013 nog voordeden bij een metaalbedrijf in Limburg. Hierbij kwam aan het licht dat Poolse metaalarbeiders jarenlang werden onderbetaald. In samenwerking met de vakbond werd een rechtszaak aangespannen, waarna het vijftal ruim 100.000 euro uitbetaald kreeg.

Veilig werken blijft belangrijk

Maar ook op de werkvloer zelf is het van belang om goed op te blijven letten. Juist instructies en begeleiding van personeel zijn daarbij onmisbaar. 5xbeter is een initiatief van vijf cao-partijen in metaalbewerking en metalektro dat zich in zet voor veilig werken. Op 5xbeter.nl kun je o.a. filmpjes vinden over het veilig werken met een freesmachine en het bedienen van een metaaldraaibank (zie ook de onderstaande videoproductie van de Arbeidsinspectie). Handig voor beginnende werknemers die zich de machines nog eigen moeten maken, maar ook voor ervaren krachten soms interessant om te bekijken. In de metaalindustrie wordt er gebruik gemaakt van veel verschillende machines. Enkel kijkend naar freesmachines zijn er bijvoorbeeld al veel verschillende modellen met unieke karakteristieken. Ongewilde gebeurtenissen doen zich vaak voor door het niet houden aan de reguliere veiligheidsvoorzieningen en onvoldoende ervaring en/of kennis van het desbetreffende bedieningssysteem. 5xbeter maakt zich “ijzersterk voor veilig werk” en probeert inzicht te geven aan arbeiders die bijvoorbeeld in de loop der jaren verkeerde handelingen hebben aangeleerd of dat je werk misschien nog beter kan.