Metaalsector

Naast de dienstensector is in Nederland de sector metaaltechniek zeer groot. Op het gebied van de cao is de metaaltechnieksector de grootste. Het is voor u als werknemer en werkgever belangrijk om te weten welke beroepen wel en niet in de metaaltechnieksector vallen. Immers niet alle techniek beroepen vallen onder de sector metaaltechniek.

_70 LTS Spoorlaan MetaaltechniekDe volgende beroepen vallen onder de sector metaaltechniek: installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, carrosseriebedrijven, isolatiebedrijven, goud- en zilvernijverheid en motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven.

De beroepen in de sector metaaltechniek zijn belangrijk in onze maatschappij, daarnaast zijn de beroepen ook risicovol. Het is zeer belangrijk voor werkgevers en werknemers hier goed bij stil te staan en de veiligheidseisen toe te passen. Er is bijvoorbeeld een hogere kans om arbeidsongeschikt te raken. Daarom worden alle bedrijven in de metaaltechnieksector tegenwoordig verplicht zich te houden aan diverse veiligheidseisen, om de veiligheid van de werknemers te waarborgen.

Aan het eind van de vorige eeuw steeg de economie en werden de voorzieningen voor studiefinanciering beter. Deze verbeteringen hebben er voor gezorgd dat de dienstensector in Nederland erg is gegroeid.

studerenOok is studeren niet meer afhankelijk van de sociale klasse of kapitaal. Doordat iedereen nu de kans heeft om te studeren kiezen natuurlijk ook meer mensen ervoor om door te studeren. Er is meer hoger opgeleid personeel. Dit gaat helaas wel ten koste van de ambachtelijke en technische beroepen. Een ander nadeel is in deze tijden van crisis dat veel particulieren en bedrijven minder geld te besteden hebben. Als zij een bedrijf inhuren uit de sector metaaltechniek zijn zij niet altijd bereid veel te betalen.

Om als bedrijf goed in de markt te blijven is het zeer belangrijk om uw bedrijf goed te specialiseren met goed opgeleide werknemers. Ook voor werknemers is het belangrijk om goed opgeleid te zijn, dit verhoogd de kans op een baan. In de diverse bedrijfstakken van de metaaltechnieksector zijn een aantal fondsen die mensen uit het vak kunnen opleiden en helpen ontwikkelen.

helmbord

In de metaaltechnieksector werken veel bedrijven met uitzendkrachten. Dit is voor bedrijven vaak efficiënter en kost minder geld op de korte termijn. Voor werknemers is dit niet altijd prettig. De vakbond CNV Metaaltechniek is van mening dat flexwerkers dezelfde rechten zouden moeten krijgen. Hierbij valt te denken aan hetzelfde loon als werknemers in een vast dienstcontract.