Beter salaris de oplossing voor schaarste onder technici

hoogopgeleide techniciDat stelt in ieder geval Stijn Berden, die als competence director werkzaam is bij detacherings-, werving- en selectiebureau Yacht. Hij baseert dit op een onderzoek dat zijn bedrijf uitvoerde in samenwerking met Randstad en Tempo Team, de zogenaamde Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Hieruit komt naar voren dat veel technisch hoogopgeleide werknemers hun functie verruilen voor een plek in het management of als leidinggevende. De reden hiervoor is vaak niet zozeer een specifieke ambitie om leiding te geven, maar simpelweg de mogelijkheid om zo meer te verdienen.

Geen andere optie dan leidinggeven?

Het probleem zit ‘m in de doorgroeimogelijkheden voor techneuten, die zijn er namelijk nauwelijks. Het is een fenomeen dat ook technici in de metaalsector bekend voor zal komen. Veel jongeren beginnen vol ambitie aan een baan in de metaaltechniek en merken na verloop van tijd dat er eigenlijk weinig rek zit in hun functie als technisch specialist. Om toch meer te kunnen verdienen kiezen veel technici er op den duur voor om dat met een leidinggevende functie alsnog te bereiken. In sommige gevallen een prima stap, vooral wanneer je erg goed op bent voorbereid door bijvoorbeeld een cursus leidinggeven en er plezier in hebt om je kennis met anderen te delen en hen te helpen groeien.

Is geld het belangrijkste?

Maar wanneer geld de enige motivatie is om te kiezen voor een rol als leidinggevende is het goed om hier nog eens over na te denken. Veel technici missen na verloop van tijd hun oude dagelijkse werkzaamheden. Niet zo vreemd, want techniek is vaak echt iets dat je in het bloed zit. In een rol als manager heb je hier veel minder mee te maken. Het is een afweging van geld tegenover plezier in je werk en die keuze is lang niet altijd even makkelijk als die lijkt. Bovendien is het ook geen oplossing voor het tekort aan technisch personeel dat momenteel heerst. Werkgevers zouden daarom nog eens goed moeten nadenken over de waardering van hun hoogopgeleide technici.